JWL

Verkeers nieuws

Ford Model T (zeker niet zelfrijdend)
Ford Model T, zonder rij assistent, niet autonoom rijdend.

Deze week in het verkeers nieuws: Splinternieuwe rolstoelbus raakt van de weg bij Hardenberg. Auto belandt op de kop in de sloot bij Bergentheim. Ford-patent: auto rijdt bij betaalachterstand zelf terug naar de dealer.

Ehhh… rijdt bij betaalachterstand zelf terug?? Dit gaat toch niet over een auto die ontworpen is om volledig autonoom te rijden maar over een auto die je koopt (op afbetaling) om zelf in te gaan rijden.

Volgens Google – Auto met rij assistent:

Een auto met een rij assistent biedt functies zoals adaptieve cruise control, rijstrookassistentie, parkeerassistentie, en automatisch noodstoppen. Deze functies helpen de bestuurder om de auto veiliger te besturen, maar ze vereisen wel dat de bestuurder altijd alert blijft en de controle over de auto behoudt.

Volgens Google – Zelfrijdende auto:

Een zelfrijdende auto is ontworpen om zonder menselijke tussenkomst te rijden. Dit betekent dat de auto geen bestuurder nodig heeft en autonoom kan rijden. Zelfrijdende auto’s gebruiken verschillende sensoren en systemen, zoals radar, lidar en camera’s, om de omgeving te scannen en de auto te helpen navigeren. Ze kunnen ook met elkaar communiceren en informatie delen om beter op elkaar af te stemmen.

Auto op afbetaling:

Als ik al een auto op afbetaling koop dan is het toch goedkoper om een auto zonder al deze technologie te kopen? Een auto die niet autonoom zelfrijdend is.

En wat als mijn auto na een betalingsachterstand weg rijdt en ik spring ervoor en wordt vervolgens overreden. Moet ik daarvoor verzekerd zijn (ik kan kennelijk mijn auto al niet eens betalen) of is Ford daarvoor aansprakelijk? Wat als mijn (in opdracht van Ford) zelf wegrijdende auto een verkeersongeval veroorzaakt met letselschade als gevolg?

Volgens de patentaanvraag kan Ford ook besluiten om ‘mijn’ auto in plaats van terug naar de dealer ook naar een schroothoop te laten rijden.

Dit is geen patent om de autobezitter te helpen of om de verkeersveiligheid te vergroten. Wat is het volgende patent? Dat ‘mijn’ auto op het moment dat ik een verkeersovertreding bega het bewijs hiervan direct naar het CJIB stuurt. En dat Ford dan een percentage van de boete krijgt?

Ik denk dat ik voor vandaag even genoeg ‘verkeerd nieuws’ heb gelezen…


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *